Hoe mogen we je helpen?

Sparen: verstandig of onhandig?

 

De spaarrentes zijn historisch laag en toch sparen we in Nederland massaal. Tijdens de coronacrisis hebben Nederlanders zelfs een recordbedrag gespaard. Tenminste, de Nederlandse Bank zag dat het spaarbedrag nog nooit zo hoog is geweest sinds hun metingen vanaf 1998. Maar waarom is sparen verstandig? En wanneer is het onhandig?


Waarom is sparen verstandig?
Laten we beginnen met waarom sparen verstandig is. Sparen is verstandig voor iedereen. De reden is misschien voor de hand liggend: een buffer is noodzakelijk. In Nederland kan een groot aantal mensen een onverwachte tegenvaller van €500,- namelijk niet zomaar betalen. En dat heeft zeker niet altijd te maken met een te laag inkomen. Vaak komt het omdat de financiële huishouding niet in orde is. Je kan je voorstellen hoeveel onrust zoiets veroorzaakt.

Daarom is sparen verstandig en noodzakelijk. Je vangt op deze manier onvoorziene uitgaven op en daarnaast kan je geplande uitgaven doen. Denk daarbij aan een welverdiende vakantie, nieuwe auto of verbouwing.

Maar wanneer is sparen onhandig?
Aan de andere kant kan sparen risicovol zijn. Dit heeft te maken met de sluipmoordenaar die elk jaar iets van je spaargeld afsnoept: ‘inflatie’. We leggen dit uit met een voorbeeld op basis van de cijfers van het CBS.

Stel je voor: je kocht een kilo aardappelen in 1991. Dit kostte destijds €0,40. Wat kost het je als je vandaag diezelfde kilo aardappelen gaat kopen bij je lokale buurtsuper? Je betaalt ruim 3,3 keer zoveel, want het kost je nu €1,33. De vraag is natuurlijk of het was gelukt om die €0,40 te laten groeien tot €1,33 met behulp van je spaarrekening.

Je voelt het al aankomen, dat is niet gelukt: je kunt met het gespaarde geld geen kilo aardappelen meer kopen. De €0,40 is na al die jaren sparen maar €0,90 waard. Simpeler gesteld: door te sparen kan je na al die jaren 33% minder aardappelen kopen met je gespaarde geld.

Denk aan je toekomst
Alleen sparen is nogal een risico. Inflatie is van alle tijden en zal er op termijn ook altijd blijven. Dit is zelfs het streven van de Europese Centrale Bank. Het is helemaal niet slecht om te sparen voor geld dat je op korte termijn nodig hebt. Je hebt dan minder last van inflatie.

Maar wat nou als je geld nodig hebt voor een goed pensioen, om eerder te stoppen met werken of je (klein)kinderen te helpen met een makkelijke start? Je kan er dan voor kiezen om nog veel meer te gaan sparen. Veel mensen kunnen zich dit echter niet veroorloven.

Zijn er alternatieven?
Die zijn er. Je kan ervoor zorgen dat je meer rendement maakt op je vermogen door te beleggen. Door op een verantwoorde manier te beleggen is het voor de meeste mensen mogelijk een goed resultaat te halen. Hierdoor wordt een goed pensioen, eerder stoppen met werken of dat zetje voor je (klein)kinderen mogelijk.

Webinar in oktober
Beleggen klinkt vaak spannend. Maar waar veel mensen denken dat sparen risicoloos is, weten wij dat enkel sparen juist risicovol is. Wij organiseren daarom een gratis webinar in oktober om je hier meer informatie over te geven. Komt oktober voor jou te laat en wil je al meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je hier natuurlijk graag bij, overwegen de mogelijkheden en geven je persoonlijk advies.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 02-08-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie