Hoe mogen we je helpen?

Fiscale spelregels zijn van groot belang

 

Nederland neemt internationaal op hypotheekterrein een heel bijzondere plaats in. Want in Nederland is de rente die voor een hypotheek betaald moet worden, al sinds jaar en dag aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Daardoor is iemand die hypotheekrente betaalt minder inkomstenbelasting verschuldigd. Hierdoor kunnen veel mensen een huis kopen.

 

Die aftrekbaarheid heeft de afgelopen decennia tot heel wat 'oneigenlijk gebruik' geleid. Hierdoor liep de overheid heel wat mis aan inkomstenbelasting, waarna de regels werden bijgesteld.

 

Hierdoor is de hypotheekrente nu in nieuwe gevallen eigenlijk alleen nog aftrekbaar indien: 

  • de hypotheek is aangegaan voor de aankoop van een eigen woning
  • of voor de verbouw van de eigen woning
  • de woning door de koper zelf wordt bewoond
  • of door hem werd bewoond, maar nu leeg staat en in de verkoop is (daar zijn wel grenzen van toepassing)
  • en mits de hypotheek in maximaal 30 jaren wordt afgelost middels 'annuïteiten', via de lineaire methode of een combinatie van die twee.
  • Plus nog een aantal andere spelregels, waaronder die van de de belangrijke 'eigen-woning-reserve', beter bekend onder de naam de 'verhuisregel'

 

 Hoe ziet zo'n annuïteitenhypotheek er uit?

 

Je betaalt natuurlijk gewoon rente over de hypotheek die je hebt afgesloten. Daarnaast betaal je jaarlijks (of iedere maand) een heel klein bedrag extra als aflossing. 
Bij een annuïteit blijft de optelsom van die rente plus die aflossing gelijk. Je weet dus precies waar je aan toe bent. (mits uiteraard de hypotheekrente niet wijzigt).

Ieder jaar betaal je dus een klein beetje van de hypotheekschuld terug. Daardoor daalt ieder jaar ook het bedrag dat je aan rente verschuldigd bent. En dat geeft dan weer ruimte om ieder jaar iets meer af te lossen. 

Daarbij komt dat de rente aftrekbaar is. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting: de 'belastingteruggave'. Dit wordt in de loop der jaren wel  langzamerhand steeds kleiner.  

 

En dan de lineaire hypotheek

 

Ook bij de lineaire hypotheek betaal je gewoon rente over de uitstaande hypotheekschuld. En ook hier betaal je de lening in maximaal 30 jaren terug.

Maar bij de lineaire hypotheek is de aflossing in het begin beduidend hoger. Hier zijn het zelfs vaste bedragen. Dat maakt de lineaire hypotheek in de beginjaren ook een stuk duurder dan de annuïteit.

 

En de oude vormen dan?

Het waren er veel. Want er was ook veel toegestaan. Spaarhypotheken, beleggershypotheken, hoog-laag constructies, premiedepots, hypotheken met een beleggingsverzekering, groeihypotheken, al die oude vormen bestaan nog steeds. En ze blijven over het algemeen (voorlopig) gewoon vallen onder de 'oude fiscale spelregels'.

Ben je al huisbezitter, ga je verhuizen en wil je je oude hypotheek meenemen? Dan zijn daar nog steeds ruime mogelijkheden voor. Maar wie nu voor het eerst een eigen huis koopt, kan er jammer genoeg geen gebruik meer van maken. Erg adviesgevoelige materie. Dat wel. 

 

Maar daar maken we graag tijd voor vrij. Neem gerust contact met ons via onderstaand formulier.

 

Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie